İmece Hakkında:
İMECE Kadın dayanışma Derneği, 2004 yılında ev işçisi, öğretmen, hemşire, mühendis, avukat, tekstil işçisi ve mühendis gibi çeşitli mesleklerden kadınlar tarafından kuruldu. Derneğimizin amacı kadınların sosyal, kültürel, ekonomik olarak toplumsal yaşamda güçlenmeleri için çalışmalar yürütmek; hukuk, sağlık, eğitim, çevre alanında kadınlara ilişkin bilimsel araştırma ve kültürel programlar hazırlamak; kadınların haklarını korumak, yaygınlaştırmak, geliştirmek için çalışmalar yapmak, cins ayrımcı politikalara karşı mücadeleyi ve kadınlar arasındaki dayanışmayı büyütmektir. Kadınlar ataerkil toplum yapısı içerisinde ezilmekte, yok sayılmakta, ayrımcılığa uğramaktadırlar. Kadınların tahakküm altında tutulması kadın bedeni kadar kadın emeğinin de baskı altına alınması ile mümkün olabilmektedir. Biz İMECE olarak kadınların, erkek ve devlet tahakkümünden kurtularak eşit yurttaşlar olarak var olabilmeleri, özgürleşebilmeleri ve kadınların emek haklarına kavuşabilmeleri için erkek egemen toplum yapısıyla, cinsiyetçi yasalarla ve uygulamalarla mücadele yürütmenin zorunlu olduğunu savunuyoruz. Bu çerçevede özellikle ev içi emeği en sorunlu alan olarak görüyoruz. Ev içi emeğin değeri tanındığında, ev hizmetleri kamusal alanda karşılandığında kadınlar ekonomik, sosyal ve hukuki açıdan güçlenecektir.
İMECE'ye kimler katılabilir? Nasıl Katkı Sunabilirim?
Çok sayıda kadın arkadaşımız derneğimizde gönüllü olarak çalışmaktadır. Siz de derneğimizin gönüllüsü olup aktivitelerimize katılabilirsiniz. Derneğimizin kapıları, ev işçisi olsun olmasın, dayanışma içinde olmak isteyen tüm kadınlara açıktır. Sizleri ev işçilerinin örgütlenmesine ve Süpürge Akademisi'nin faaliyetlerine destek vermeye davet ediyoruz.
Nasıl Ulaşabilirim?
Süpürge Akademisi / Şişli Ofisi:
Telefon: 0212 2223328
e-Posta: [email protected]
Adres: Darulaceze Cad. Bilaş İş Merkezi A
Blok 4. Kat. D:39
No: 31 Şişli/İSTANBUL
Süpürge Akademisi / Altınşehir Ofisi:
Telefon: 0212 648 48 88
e-posta: [email protected]
Adres: Altınşehir Şahintepe Yıldız Sok. No:7
(Cumartesi pazarı sokağı) Başakşehir/İSTANBUL
Süpürge Akademisi / Antalya Ofisi:
Telefon:
e-posta: [email protected]
Adres: Muratpaşa Mah. Şarampol Cad. Çınar Apt. No:2/6
Muratpaşa/Antalya
İMECE Kadın Dayanışma Derneği
Telefon: 0212 596 81 59
e-posta: [email protected]
Adres: Doğan Araslı Bulvarı Örnek İş Merkezi
Kat:1 No:31 Esenyurt/İstanbul
İmece Bursa
Telefon: 0224 451 9922
Adres: Nilüfer Dernekler Yerleşkesi
Konak Mah. Seçkin SK. No:23/1 Nilüfer/Bursa
İMECE'de neler yapılıyor?
2004 yılından buyana pek çok faaliyetimiz oldu.
Bunlardan bazıları;
"Ev işçilerine insan yakışır iş" kampanyası
Kampanya ev işçilerini 4857 sayılı iş yasası kapsamı dışına atılmasına ve kadın emeğinin görünmezliğine karşı; yasanın değiştirilerek ILO C189 sayılı "ev işçilerine insana yakışır iş sözleşmesinin imzalanmasını talep etmektedir. Kampanya çerçevesinde binlerce imza toplanmış, Meclise gidilerek hükümet ve muhalefet milletvekilleriyle, Çalışma Bakanlığı ile görüşmeler yapılarak ev işçilerinin sorunlarına dikkat çekilmiştir.
Fatima Aldal'a Adalet Kampanyası
2011 yılında çalıştığ evin camını silerken pencereden düşerek yaşamını yitiren Fatima Aldal için kampanya düzenlenmiştir. Kampanya çerçevesinde ev işinin iş, ev işçisinin işçi olduğu ve yaşanan kazanın herhangi bir kaza değil iş kazası olduğu savunulmuştur. Kampanya sonucunda Fatima Aldal davası kamuoyuna mal olmuş, ana akım medya duruşmaları takip etmiş, Bakanlık Türkiye'de ilk kez bir ev işçisi için kazayı araştırmak üzere "iş müfettişi tayin etmiştir.
Derneğimiz Fatima Aldal davasının takipçisidir.
"Sor/Yorum Gündelikçi Kadınlar var mı, Yok mu?" konferanslar dizisi
2009 yılında bir dizi konferanslar düzenledik ve bu konferanslarda ev içi emeğin görünmezliğini ve ücretli ev emeğinin sorunlarını ele aldık. İstanbul, Diyarbakır ve Antalya gibi şehirlerde gerçekleştirdiğimiz konferanslarda derneğimizin yönetim kurulu başkanı ve bir ev işçisi olan Yıldız Ay konuşmacı olarak görev almıştır.
Konferans: Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş: Türkiye'de Ev işçiliği, Koşullar, Talepler
İmece Ev İşçileri Sendikası, ev işçilerinin hakları için mücadele yürütmektedir. İmece Ev İşçileri Sendikası, 23 Şubat 2014 tarihinde ev işçilerinin yaşadıkları tüm bu sorunları, çalışma koşullarını, talepleri ve çözüm yollarını tartışmak üzere "Ev İşçileri için İnsana Yakışır İş: Türkiye'de Ev İşçiliği, Talepler, Koşullar" başlıklı bir konferans düzenledi. Konferansa Doç. Dr. Saniye Dedeoğlu (Muğla Üniversitesi), Doğan Keskin (İş Başmüfettişi - Emekli), Yıldız Ay (İmece Ev İşçileri Sendikası) ve Karin Pape (IDWF Avrupa Koordinatörü) konuşmacı olarak katıldı.
İmece Ev İşçileri Sendikası 1. Olağan Genel Kurulu:
19 Aralık 2013'de resmen kuruluşunu ilan eden İmece Ev İşçileri Sendikası 1.Olağan Genel Kurulunu 15 Haziran 2014'de saat 11.00'de TMMOB Makina Mühendisleri Odası İstanbul Şubesinde gerçekleştirdi. Kongreye Antalya ve Bursa sendika kurucu üyeleri, üyelerin yakınları, DİSK Uluslararası İlişkiler Direktörü Kıvanç Eliaçık, basın emekçileri ve çok sayıda misafir katıldı. Genel kurula ''Külkedisi Değiliz'' belgesel gösterimi yapılarak başladı. Daha sonra çalıştıkları evin camından düşerek hayatlarını kaybeden Gültekiye Özmen, Rukiye Şimşek, Fatıma Aldal ile Şırnak'ta, Soma'da ve tüm iş cinayetlerinde hayatını kaybeden işçilerin anısına ev işçileri sembolik olarak işçi bareti takarak 1 dakikalık saygı duruşunda bulundu. Divan seçiminin ardından tüzük değişiklikleri onaylandı. Ardından Çalışma raporu ve tahmini bütçe raporları sunuldu. Genel kurul kararıyla DİSK'e bağlanma kararı alındı. Dilek ve temennilerle gündemler bitirildi. İmece Ev İşçileri Sendikası'nın 4 yıllık görevde olacak yönetim kurulu seçimle belirlendi. İmece Ev İşçileri Sendikası Genel Başkanı ev işçisi Ayten Kargın ve Genel Sekreter ev işçisi Gül Korkutan seçildi.
16 Haziran Uluslararası Ev İşçileri Günü
16 Haziran "Uluslararası Ev İşçileri Günü" dolayısıyla bir basın açıklaması gerçekleştirildi. Galatasaray Lisesi önünde toplanan kadınlar, ''İşi Yokuşa Sürme, Ev İşçileri Kolay Sigortalama istiyor'' yazılı pankart açtılar. İmece Ev İşçileri Sendikası adına basın açıklamasını Ayten Kargın okudu. Açıklamada Ayten Kargın ''Artık ev işçilerinin de bir sendikası olduğunu söyleyerek, ev işçilerinin işçi olmaktan kaynaklı bütün haklarını ve hizmet çeki ya da kupon sistemi gibi kolay sigorta çözümünü talep ettiklerini söyledi. Sendika olarak ev işçilerinin özel istihdam büroları adı altında taşeron sistemine peşkeş çekilmesine karşı olduklarına dikkat çeken Kargın, taleplerini, "Kiralık işçi bürosu ve özel istihdam büroları kapatılsın. Göçmen ev işçilerinin çalışma izni ve çalışma koşulları iyileştirilsin. Ev işçilerine insana yakışır sözleşmesi ILO 189 imzalansın. Ev işçileri iş yasası kapsamına alınsın. Ev işçisine sigorta yapmak kolaylaştırılsın" diye sıraladı. Açıklama da sık sık "Külkedisi Değil Ev İşçiyiz'', "Ev işi iş ev işçisi işçidir'', ''Yaşasın ev işçilerinin sendikası'', ''Yaşasın ev işçilerinin örgütlü mücadelesi'' sloganları atıldı.
İmece Ev İşçileri Sendikası'na Nasıl Üye Olabilirim?
Sigortalı olalım ya da olmayalım İmece Ev İşçileri Sendikası'na üye olabiliriz. Sigortalı çalışıyorsak üyelik işlemleri hemen yapılırken sigortasız çalışıyorsak üyelik işlemleri SGK tarafından ihbar kabul edilir. Şu adımları izleyerek sendikaya üye olabilirsiniz.
Herhangi bir PTT'den e-devlet şifrenizi alın.
www.turkiye.gov.tr adresine girin.
Karşınıza gelen pencereden "Sisteme Giriş"i tıklayın.
TC kimlik numarası ve e-devlet şifresiyle sisteme giriş yapın.
Ekrana gelen pencereden "e-hizmetler" butonunu tıklayın.
Karşınıza gelecek olan "Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı" "İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri" penceresinden "İşçi Sendikaları Üyelik İşlemleri"ni tıklayın.
"Tüm İşkolları"nı tıklayın.
Ev hizmetlerinde çalışanların işkolu 20 numaralı "Genel İşler"i tıklayarak görüntüle butonuna basın.
Karşınıza gelecek pencerede "Genel İşler"e bağlı sendikaları göreceksiniz.
En altta İmece Ev İşçileri Sendikası butonunu tıklayın.
Seçim işleminden sonra "Üyelik Başvurusu"nu tıklayın ve "Yönlendirmeler"i seçin.
Süpürge Akademisi nedir?Hayatın ayrıntıları arasında gizli kalan emek bizim emeğimiz, erkek egemen kapitalist sistemde emeğimizi sakladıkları yerden çıkarmak, ayağa dikmek, haklarını istemek; kadına eşitlik ve özgürlük istemekle aynı şey. Süpürge Akademisi görünmeyen emeği görünür kılmak mücadelesinde kadınlara güç vermek üzere kuruldu. Ev hizmetlerinde kayıtsız, güvencesiz, esnek çalışan kadın işçilere hukuki destek verilecek ve ev işçilerinin sendikal eğitimi gerçekleştiriliyor. Süpürge Akademi ile ev işçilerinin mahrum bırakıldıkları haklarını alma mücadelesinde daha kendine güvenli ve daha donanımlı olmaları hedeflenmektedir. Akademide belirli sürelerde eğitim verilmektedir. Eğitim sürecinde; kadın hakları başta olmak üzere; ücretli ücretsiz ev içi emek ve haklarımız; ev hizmetlerinde kurallı, sistemli çalışma ve mesleki standartlar; ev işçileri açısından iş yasası, işçi sağlığı ve iş güvenliği; çalışan haklarının savunulması bakımından işverenle müzakere -sözleşme; iş yasasındaki ayrımcılığa karşı mücadelede yasa koyucuları ve karar mekanizmalarını etkileme yolları gibi konular ele alınmaktadır.
Akademiye katılma şartları nelerdir?
Süpürge Akademisi sadece gündelikçi, aylıkçı, yatılı olarak evlerde bakım hizmeti veren kadın işçilere değil, katılmak isteyen bütün kadınlara açıktır. Kadınlar arası dayanışmanın büyütülmesi hepimize güç verecektir.