Paylaş
Fatıma Aldal'a Adalet!
Fatıma Aldal'ın 2. duruşması 28 Mart Çarşamba günü saat 10.40'da Kartal 4. Asliye Ceza mahkemesinde görüldü.İmece Kadın Sendikası üyesi ev işçileri mahkemeye katıldı.

Fatıma Aldal'ın işvereni sanık Sevim Özdemir'in katılmadığı mahkemede, Sevim Özdemir için yakalama kararı çıktı. Duruşmada Fatıma Aldal'ın eşi Hüseyin Aldal'ı Av. Sevgi Evren temsil etti.

Duruşmayı izlemek isteyen kadınlar, mahkeme salonuna sığmadı. Çok sayıda kadın ayakta kalınca hâkim ayakta kalan kadınları dışarı çıkardı. Bunun üzerine Av. Sevgi Evren bu mahkemenin ev işçileri için son derece önemli bir dava olduğunu belirterek kadınların dışarı çıkarılmasına tepki gösterdi. Açık yargılama olmasına rağmen mekânın sınırlılığı nedeniyle ev işçilerinin dışarı çıkarılmasının önemli bir sorun olduğunu söyleyen Evren bir sonraki duruşmanın daha büyük bir salona taşınması talebinde bulundu.



Avukat Sevgi Evren İmece Kadın Sendikası'nın Çalışma Bakanlığına başvurusu üzerine iş müfettişi tayin edilmesinden sonra, iş müfettişi tarafından hazırlanan bilirkişi raporunun da dosyaya konmasını talep etti. Ayrıca aynı işverenin evinde daha önce de iş kazası yaşandığını, aynı pencereden başka bir ev işçisinin düşerek yaralandığını belirterek, tanıkların bir sonraki duruşmada dinlenmesini talep etti. Talep hâkim tarafından kabul edildi. Mahkeme, 30 Mayıs saat:9.30'a ertelendi.

Duruşmanın tamamlanmasının ardından İmece Kadın sendikası "Fatıma Aldal'a Adalet, Kaza değil, iş cinayeti" yazan bir pankart açarak mahkeme önünde bir basın açıklaması gerçekleştirdi. Açıklamayı Sevda Özer okudu. Özer açıklamada: "Fatıma Aldal'ın ölümünden sadece işvereni sorumlu değil; devlet de işverenle birlikte bu iş cinayetinin sorumlusudur.  Bu nedenle her iki tarafın da bedel ödemesi gerekmektedir. Ev işçilerinin çalışma koşullarının sağlıklı ve güvenli olması için ne gerekiyorsa, hem işveren hem de devlet yerine getirmekle yükümlü olmalıdır.



Çalışma Bakanlığı süratle ev işçilerini iş yasası kapsamına almalıdır. Ve ev hizmetlerinde çalışanların çalışma koşullarını iyileştirici gerekli düzenlemeleri yapmalıdır. Uluslar arası Çalışma Örgütünün 189 no'lu " ev işçilerine insanca iş" sözleşmesini imzalamalı ve hayata geçirmelidir.

Ev işçisi çalıştıran işverenler; güvencesiz işçi çalıştırmaya son vermelidir. İşçi sağlığı ve iş güvenliği için gerekli önlemleri almalı, emniyet kemeri olmadan ev işçisinin yüksekte çalışmasına asla müsaade etmemelidir.
Bir kez daha söylüyoruz. Fatıma Aldal iş cinayetinde yaşamını yitirdi. Eğer gerekli önlemler alınsaydı O şimdi aramızda olacaktı. Fatıma'yı geri getiremeyiz. Ancak başka Fatıma'lar olmaması için ev işçilerine insanca iş sağlayabiliriz. Fatıma Aldal'a adalet istiyoruz." diyerek ev işçileri haklarını alana dek mücadelelerinin devam edeceğini vurguladı.