Paylaş
Gündelikçi Kadınlar Bağdat Caddesi'nde Yürüdü

"Kaza Değil İş Cinayeti!"
Ev işçisi Gültekiye Özmen'in iş cinayeti sonucu yaşamını yitirmesini protesto eden İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği, 19 Aralık Pazar günü Bağdat Caddesi'ni trafiğe kapatarak yürüyüş yaptı.

Gültekiye Özmen 15 Aralık günü Suadiye'de 10 yıldır çalıştığı evin mutfak penceresini silerken düşmemek için tutunduğu pencere ile birlikte yaklaşık 10 metre yükseklikten beton zemine düşerek yaşamını kaybetmişti. Gültekiye Özmen'in yaşamını yitirdiği yere İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği üyeleri tarafından karanfillerle birlikte "Gültekiye Özmen Mücadelemizde Yaşayacak" yazılı bir döviz bırakıldı. Buradan yürüyüşe geçen kadınlar, sloganlar eşliğinde Bağdat Caddesi'ni trafiğe kapatarak bir süre eylemlerine burada devam etti. Eylem gerçekleştirilirken aynı apartmanda oturan 2 kadın, eylemcilerin yanına gelerek"pencere sağlamdı, gündelikçi kadının ayağı kayınca pencereye tutunmak istemiş ve ağırlığı yüzünden aşağı düşmüş" şeklinde bilgi verdi. "Biz de çok üzüldük bizim de kadınımız var" diyen işveren kadınlar eyleme katılmayarak eylem yerinden uzaklaştı. Yürüyüşün ardından bir basın açıklaması yapıldı.

İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği adına Tülay Korkutan yaptığı açıklamada "Gültekiye Özmen iş yerinde hangi şartlarda emek gücünü satıyordu. Bu ülkenin Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın umurunda değildi. İş yerinde can güvenliğini sağlamak için iş güvenliği kurallarına uyulup uyulmaması iş müfettişlerinin, sosyal güvenlik görevlilerinin umurunda değildi. Çünkü onlar Gültekiye'lerin varlığından habersizmiş gibi davranıyor ve çalışma şartlarına dair koşullardan da kendilerini sorumlu görmüyorlar" dedi.

Ev işçilerinin, gündelikçi kadınların sayılarının binlerce, onbinlerce olduğunu söyleyen Korkutan, gittikçe vahşileşen kapitalist sistem tarafından ev işçilerinin yoksul, eğitimsiz ve mesleksiz bırakıldıklarını, üstelik bütün bunların sorumlusu olarak da kendilerinin gösterildiğini vurgulayarak, mesleki standartları ve hakları bulunmayan gündelikçi kadınların ve ev işçilerinin iş yerlerinde her türlü riski göğüslemek, insanlık dışı şartları kabullenmek zorunda kaldıklarını belirtti.

Tülay Korkutan sözlerine şöyle devam etti: "Bu ülkenin yasa koyucularına göre Gültekiye Özmen'ler çalışırken camdan düşmemeli, meslek hastalıklarına yakalanmamak için Allah'a dua etmeliydi. Çalışmak için gittikleri evde aç susuz mu bırakılıyor, bayat yemek mi veriliyor, ayrımcılığa mı uğruyor, hakaret ya da şiddet mi görüyorlar; bunlar yetkililerin umurunda değil. Yaşadıklarımız çalışma hayatının sorunları olarak kabul edilmedikçe kimsenin de umurunda olmayacak."

Özel istihdam bürolarının kendilerine çözüm gibi sunulduğunu belirten Korkutan, özel istihdam bürolarının köle ticareti yaptığına, iş güvenliği ve sosyal hakların bulunmadığına dikkat çekerek "bizler bu gün buradayız çünkü ev işçilerinin, gündelikçi kadınların haklarının verilmesini, işçi olarak kabul edilmesini, ev hizmetlerinin hiç bir şarta bağlı kalmaksızın iş yasası kapsamına alınmasını, iş güvenliğimizin sağlansını istiyoruz" dedi.
Gültekiye Özmen'in iş cinayetine kurban gitmesine sendikaların da sessiz kalmasını eleştiren Korkutan "demek ki sendikalar da ev işçilerini işçi gibi görmüyor" dedi.

Tülay Korkutan "Bizler bu gün buradayız. Çünkü Gültekiye Özmen'in duyulmayan sesi olmak istiyoruz. Bu gün burada bulunan ev işçisi, gündelikçi arkadaşlarımız da aynı risklerle burun buruna çalışıyor, aynı görünmezlikle karşı karşıya bulunuyor" sözleriyle devam ettiği açıklamasında Gültekiye Özmen'in ölümünden en başta Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı'nın zenith replica watches sorumlu olduğunu belirtti.

Açıklamasını sonunda devlet yetkilililerine seslenen Korkutan "Daha ne kadar öleceğiz. Kaç iş cinayeti sizi harekete geçirir? Ev işçileri, gündelikçi kadınlar ne zaman insanca çalışma koşullarına kavuşacak? şeklinde konuştu.

Eylem boyunca "Kaza Değil İş Cinayeti", "Ev İşçisiyiz Köle Değiliz", "Gültekiyeler Ölmesin", "Sosyal Güvence İstiyoruz" sloganları atıldı replica watches .

İmece Gündelikçi Kadınlar Birliği tarafından gerçekleştirilen eyleme İmece Kadın Dayanışma Derneği ve Ev–Ek-Sen destek verdi.