Paylaş
Göçmen Ev İşçileri Yalnız Değildir


Göçmen Ev İşçilerine Yönelik Şiddete Hayır!

 

Hürriyet Gazetesi'nden Burcu Purtal Uçar'ın haberine göre İstanbul'da çocuk bakıcılığı yapan Özbek ev işçisi Dilnoza, işvereninin saldırısına uğradı. Haberde büyük bir inşaat şirketinin yönetim kurulu başkanı olduğu belirtilen işveren N.G.'nin Dilnoza'yı yumrukladığı ve demir çubukla dövdüğü ve kollarını kırdığı ifade ediliyor. Dilnoza ne yazık ki tek değil. Türkiye'de çok sayıda göçmen ev işçisi kölelik koşullarında çalışıyor. Sayıları yüz binleri bulduğu tahmin edilen göçmen ev işçilerinin yaşam koşulları sınır dışı edilme riski nedeniyle daha da ağırlaşıyor. İzinsiz ikamet ve kaçak çalışma göçmen ev işçilerini tümüyle ajanslara ve çalıştıkları eve bağımlı kılıyor. Hiçbir hakka sahip olmayan göçmen ev işçileri işverenlerin sömürüsüne maruz kalıyor. Çalıştıkları evlerde kolayca işi terk etmesinler diye pasaportlarına el konuluyor, maaşlarının bir kısmı işten ayrılıncaya kadar kendilerine verilmiyor, gidecek yerleri olmadığından uzun iş saatlerine ve ağır işlere itiraz edemiyorlar. Ağrılıklı olarak yatılı çalıştıkları için mesai kavramı kayboluyor ve çalışma süreleri çok uzun hale geliyor;  gece-gündüz işverenin hizmetine hazır olmak zorunda kalıyorlar. İş yükleri ağır, özel hayat mahremiyetleri fazlasıyla sınırlı, ücretleri düşük ve sosyal yardımlardan yoksun durumdalar. Yetersiz beslenme ve barınma koşulları hayatlarını olumsuz yönde etkiliyor. Bunların yanı sıra göçmen ev işçileri çalıştıkları evlerde cinsel saldırı ve şiddet riskiyle, sokakta rüşvet ve polis baskısı ile yüz yüzeler. Onlar için dışarıda dolaşmak da tehlikeli olduğundan haftalık izinlerini bile kullanamıyorlar. Vize sorunu nedeniyle yıllarca memleketine gidemeyen, Türkiye'de çocuk doğurup kaçak olduğundan çocuğunu okula yazdıramayan pek çok göçmen işçi bulunduğu biliniyor.  

 

Göçmen ev işçilerinin karşı karşıya kaldıkları bu sorunların en önemli kaynağı kayıt dışı çalışmadır. Göçmen ev işçilerinin çalışma ve yaşam koşullarının iyileştirilmesi için öncelikle göçmen ev işçilerini "kaçak", "yasa dışı" gibi ifadelerle onları suçlu gibi gösteren Türkiye'deki mevcut sistemden vazgeçilmelidir. Yasal izinlerin verilmesi kolaylaştırılmalıdır. Çalışma iznini ev işvereninin kefilliğine bağlayan mevcut sistem, işçileri işverenlere bağımlı kılmaktadır. Bu nedenle göçmenlerin ikamet ve çalışma izinlerine işverenlerinden bağımsız olarak başvurabilmesi sağlanmalıdır. Buna ek olarak çalışma izinlerinin ev hizmetleri ile sınırlandırılması uygulamasından vazgeçilmelidir. Göçmen ev işçilerinin maruz kaldıkları şiddet ve taciz olayları konusunda bilgi ve destek alabilecekleri çok dilli hizmet veren birimler ve bilgi hatları oluşturulmalı, ev işçileri bu tip durumlarda neler yapabilecekleri konusunda bilgilendirilmelidir. Kayıt dışı olarak çalışan göçmen işçilerin izin alma süreçleri hızlandırılmalı ve göçmen ev işçilerine insana yakışır iş ve yaşam koşulları sağlanmalıdır.

 

Biz, Türkiyeli ya da göçmen, çalışarak emeğiyle hayatını kazanan tüm ev işçileri için insana yakışır iş talep ediyoruz. Ev işçisi kardeşimiz Dilnoza İstemova'nın maruz kaldığı şiddetin sorumlularının yargılanması sürecinin takipçisi olacağız. Göçmen ev işçileri yalnız değildir.

 

 

İmece Ev İşçileri Sendikası

 

07.08.2014