Paylaş
Minire İnal'ın, 'gündelikçi değil, işçi' olduğunu kanıtlamak için açtığı hizmet tespit davası, 1'inci İş Mahkemesi'nde görüldü


İmece Ev İşçileri Sendikası Kurucu Üyesi olan ve Antalya'da çalıştığı evin camlarını silerken 3'üncü kattan düşerek ağır yaralanan Minire İnal'ın, 'gündelikçi değil, işçi' olduğunu kanıtlamak için iş mahkemesinde açtığı hizmet tespit davası, 1'inci İş Mahkemesi'nde görüldü.

 

Minire İnal, İmece Ev İşçileri Sendikası avukatlarıyla birlikte ev sahibi Devrim Aşkın Karasoy, Hasan Karasoy ve SGK hakkında Antalya 1.İş Mahkemesi'ne hizmet tespiti ve geriye dönük olarak çalıştığı günlerin hakkını alması için dava açtı. 1'inci İş Mahkemesi'nde görülen davaya davacı taraflar İmece Ev İşçileri Sendikası üyeleri, Minire İnal ve avukatları Sevgi Evren ile birlikte 4 kadın avukat katıldı. Davalı tarafından ev sahipleri ve avukatları ise duruşmaya müdahil olmadı. Mahkeme başkanının duruşmada taraf davacı avukatlarını dinlemesinin ardından taleplerini yazılı bir şekilde mahkemeye iletmeleri için davayı 17 Kasım 2014 tarihine erteledi.

 

Mahkemenin ardından Minire İnal'ın avukatı Sevgi Evren yaptığı açıklamada ev işçilerinin kötü şartlarda çalıştığına dikkat çekti. Güzel bir duruşma geçirdiklerini kaydeden Evren, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bugün ikinci duruşmamızı gerçekleştirdik. Gerekli itirazları yaptık. Minire İnal'ın hakkını alması için duruşmalar devam edecek. Duruşmada bize destek veren avukat arkadaşlarıma teşekkür ederim. Hakim şaşırıp 'Bir ev işçisini beş avukat mı savunacak' dedi. Bu da güzel bir olaydı."

 

Dava sonrasında İmece Ev İşçileri Sendikası üyeleri, Minire İnal'la birlikte basın açıklaması yaptı. Sendika adına Saide Kırılmaz'ın yaptığı basın açıklaması, sendika üyesi ve İnala destek vermek amacıyla adliyeye gelen ev işçisi kadınların "Yaşasın kadın dayanışması, Köle değil, ev işçisiyiz, Minire İnal yalnız değildir" sloganlarıyla sık sık kesildi.

 

Saide Kırılmaz, Türkiye'de 1 milyon 300 bin civarında ev işçisi olduğuna dikkat çekerek, "Bunlardan yüzde 1i bile sigortalı değildir. Diğer işçiler ile eşit haklara sahip olmak için iş yasasına girmek istiyoruz. Ev işçilerinin sigorta primleri teşvik edilmelidir. Gerekiyorsa ev işçilerine özel yasa çıkartılmalıdır. Çalışma Bakanlığı, önünde duran bu görevleri yıllardır görmezden gelmiştir. Bizler Meclise, Bakanlığa ve SGKya taleplerimizi ilettiğimizde ise her defasında Tamam, yapacağız denmiş, ancak bu güne kadar en ufak bir adım dahi atılmamıştır. Minire İnal 5 yıl önce çalıştığı evin camını silerken düşmüş, ağır yaralanmış ve mutlak bir ölümün eşiğinden dönmüştür. Aylarca hastanede yatan Minire İnal, akciğer ve omurilikten bir dizi ameliyat geçirdi. Hastane masrafları yeşil kart çıkartılarak karşılanabildi. Bu gün burada kendisi için bir araya geldiğimiz arkadaşımız Minire İnal, iş kazası geçirdiği yetmiyormuş gibi, bir de işverenleri ve Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yok sayılmıştır," diye konuştu.

 

Saide Kırılmaz bu davanın sadece Minire İnalın davası değil, onun nezdinde tüm ev işçilerinin hak arama mücadelesi olduğunu belirterek, "Minire İnala adalet istiyoruz. İş güvenliği yasası, ev işçilerini de kapsamalı. Ya da ev işçileri için çalıştıkları işyeri olan evin özel koşullarını göz önüne alacak şekilde bir iş sağlığı ve güvenliği yasası çıkartılmalıdır. En az 5 yıl sigorta primleri genel bütçeden ödenmelidir. Ev işçilerine insana yakışır iş sözleşmesi olan ILO C189 imzalanmaladır" dedi. Minire İnal da avukatlarına ve kendisine destek veren İmece Ev İşçileri Sendikasına teşekkür etti.

 

OLAYIN GEÇMİŞİ
Antalya'da oturan 2 çocuk annesi Minire İnal, 2006 yılında ev işçisi olarak çalışmaya başladı. 5 Mart 2009'da çalıştığı evin salon camlarını silerken 8 metre yüksekten düştü. Düştüğünü yoldan geçen biri görüp ev sahibine haber verdi. Hastaneye kaldırılan İnal'ın iç kanama geçirdiği, kaburgalarının kırıldığı anlaşıldı. Sigortasız çalıştığı için hastane masraflarını ev sahibi ödedi. İnal, 15 gün kaldığı hastaneden taburcu olduktan sonra bir süre de evde yattı. Ancak geçirdiği iç kanama, akciğerde enfeksiyon ve su toplamasına neden oldu, tekrar hastaneye yatırıldı. İnal, akciğer ve omurilikten bir dizi ameliyat geçirdi. Minire İnal, bu kez hastanede 2 ay kaldı, hastane masrafları yeşil kart çıkartılarak karşılandı. İnal, taburcu olduktan sonra 1.5 yıl başkalarının yardımıyla yaşamını sürdürdü. Minire İnal, gündelikçi değil, işçi olduğu kanıtlamak için iş mahkemesinde hizmet tespit davası açtı. Antalya 1'inci İş Mahkemesinde görülen hizmet tespitinden sonra tazminat davası açacağını söyleyen Minire İnal, bu sırada İmece Ev İşçileri Sendikasının kuruluş aşamasında Antalya temsilcisi oldu, ardından genel kurulda sendikanın yönetim kurulunda yer aldı.