ANTALYA'da "Artık örgütlenmeliyiz. İşçilerin sahip olduğu haklara biz de sahip olmalıyız" diyen ev işçisi kadınların kurduğu İMECE Kadın Dayanışma Derneği temsilciliği önceki gün açıldı.
Önceki gün yapılan açılışın ilk konuşmasını gündelik ev işçisi binlerce kadından biri olan Münire İnal yaptı. Münire İnal, İMECE ile Gündelikçi belgeselini Altın Portakal'da izledikten sonra tanıştığını belirterek; "Filmi izledikten sonra İMECE'li arkadaşlarla sohbet ettik. Gündelikçi kadınların biçok haksızlığa uğradığını bana gösterdiler. Daha sonra Ankara'ya gittik. 'Ev işçileri kadınlar iş kapsamına alınsın' diye milletvekilleri ile görüştük. Haklı olduğumuzu söylediler fakat hâlâ gereken yapılmadı. Biz haklarımızı mücadele ile alacağız" dedi.
EV İŞİ İŞ, EV İŞÇİSİ İŞÇİDİR
İstanbul'dan gelen ve ev işçisi olan Yıldız Ay, ev işçilerinin işçi olarak görülmediğini vurgulayarak şunları söyledi; "Esenyurt'ta İMECE Kadın Derneğini açtık. Esenyurt'ta genellikle tekstil işçisi kadınlar çoktur. Ortada bir yol vardır o yol zenginlik ve fakirliği çizer. Bir taraf gecekondu diğer taraf zenginlerin yaşadığı yerdir. Ben eşimden boşanırken işverenim beni o zaman çok destekledi. Boşanmam için gereken neyse yaparız dedi. Gün geldi ben işverenimden sigorta yapmasını istediğimde ise bana sigorta yapmadı. Benim sigortam önemlidir. Ev işi iş, ev işçisi işçidir" 2006'da Gündelikçi belgeselinin çekimi sırasında sorunların farkına vardığını söyleyen Yıldız Ay, "Biz sorunlarımızın ve ne yapmamız gerektiğinin farkındayız. Bunun için sabah iş saatinde otobüs duraklarına gidiyoruz. Kadınlarla konuşuyoruz. Siyasi görüş, din, dil, ırk ayrımı yapmadan konuşuyoruz. Çünkü kadınız, eziliyoruz, şiddet görüyoruz.
EV İŞÇİSİ KADINLARIN ÖRGÜTLENMESİ GEREKİR
"Çok uzun yürüyüş bizimkisi tam on iki yıllık. Duygusal bağlar ile iğneyle kuyu kazmaktı bizimkisi. Ülkemizde kadınların işçi sınıfı mücadelesi çok az" diyen İMECE Kadın Derneği Üyesi Serpil Kemalbay, ataerk ve kapitalizme karşı kadın mücadelesi verdiklerini dile getirdi. Fatima Aldal'ın davasının kamu davası olarak görüldüğüne dikkat çeken Kemalbay, "İşveren iki yıl ceza aldı. Ev işçilerinin sağlık hakları, mesai saatleri görmezden geliniyor. Bugün dünyada 50 milyon ev işçisi var. Türkiye'de ise bir milyon. Büyük bir emek var. Fakat bu sermaye tarafından bilinerek ve isteyerek görmezden geliniyor" dedi. Ev işçisi kadınların 4857 sayılı İş Yasasının ev işçisi kapsamına alınması gerektiğinin altını çizen Kemalbay, "Ev işçisi kadınlarını iş güvenliği ve işveren denetlenmeli. Son zamanlarda SGK'nin ev işçileri için tespit yaptığı söyleniyor. Bunlar sansasyonel haberlerdir. Ev işçisi kadınların örgütlenmesi gerekir. Ev işçisi kadınların kayıtlı, kadrolu, sendikalı olmaları için elimizden geleni yapacağız" diye konuştu.
(Evrensel Gazetesi'nden alınmıştır)